Na hlavný obsah

Átmenetileg érvényes változást eszközölt a minisztérium a gyógyszerek felírása kapcsán

A receptek felírására vonatkozó januártól érvényes törvény miatt rengeteg kritikában részesült az egészségügyi minisztérium.

Átmenetileg érvényes változást eszközölt a minisztérium a gyógyszerek felírása kapcsán
Foto: TASR

Az orvosoktól, valamint maguktól a páciensektől érkező számos javaslat, fellebbezés, kérelem és panasz meggyőzte az egészségügyi minisztériumot, hogy változásokat eszközöljenek a januárban hatályba lépett törvénymódosítás kapcsán, amely értelmében a szakorvosoknak kell kiállítania a receptet a betegek számára. A módosítás már hat hete bonyolítja a gyógyszerfelírást. Az egészségügyi minisztérium legfrissebb határozata szerint a szakorvos felhatalmazást adhat egy másik orvos számára a gyógyszerek újbóli felírására.

„A felhatalmazott orvos lehet specialista, de általános orvos is. A közös megegyezés legfeljebb két hónapig érvényes”

– magyarázta Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

A Rendelői Ellátók Szövetsége éppen a szaktárca által meghatározott maximális időtartammal nem ért egyet. A szövetség elnöke Jaroslava Orosová azt állítja, ez csupán egy látszatmegoldás.

„Az ellenőrzések, amelyeket a szakorvosok végeznek, rendszerint félévenként vagy évenként esedékesek. Emiatt ez nem oldja meg a kialakult helyzetet”

– mutatott rá Orosová.

A Szlovákiai Háziorvosok Szövetsége, amely már a kezdetek óta támogatja a módosítást, arra emlékeztetett, hogy a minisztérium döntése csupán a világjárvány kezdetén kihirdetett szükségállapot ideje alatt érvényes. A szakértők azonban arra számítanak, hogy a pandémia visszaszorulását követően érvényét veszíti, így tudni szeretnék, mi várható ezután.

Richard Raši (Hlas-SD) ellenzéki képviselő, az egészségügyi bizottság tagja úgy gondolja, ez a döntés segíti az orvosokat, hiszen tudják hogyan járjanak el az átmeneti időszakban. Ugyanakkor elismerte, hogy nem oldja meg a kialakult helyzetet.

„Észben kell tartanunk, hogy a minisztériumnak pártatlannak kell maradnia, tehát nem állhat sem a szakorvosok, sem a háziorvosok oldalára. A minisztérium dolga, hogy olyan jogszabályokat készítsen elő, amelyek segítenek a pácienseknek hozzájutni a szükséges gyógyszerekhez, tehát az említett jogszabályt át kell alakítani”

– hangsúlyozta Raši.

A Magánorvosok Szövetsége szintén felszólította az egészségügyi tárcát, valamint a parlamenti képviselőket, hogy a módosításon minél hamarabb változtassanak. A szövetség úgy látja, ha ez nem történik meg, a negatív hatások csakhamar érezhetőek lesznek.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban