Na hlavný obsah

Több választókerületet kialakítását javasolják a parlamenti képviselők

A régiók megfelelő képviselete miatt van erre szükség a politikusok szerint.

Több választókerületet kialakítását javasolják a parlamenti képviselők
Gyimesi György, az új választókerületek kialakításának egyik szorgalmazója. Foto: Facebook/Gyimesi György

Mióta Vladimír Mečiar kormányzása idején az országban egy választókerületet hoztak létre, azóta a régiók hangja a szlovák parlamentben elenyésző. A parlamentben ülő képviselők nagy többsége a fővárosból vagy annak környékéről származik, ami szintén azt támasztja alá, hogy a régiók hangját fel kell erősíteni. Ezért a Nemzeti Tanács képviselői Gyimesi György, Ján Szőllős és Richard Vašečka (mindhárman OĽaNO) támogatják több választókerület kialakítását a parlamenti választásokon. Ezen javaslatuk koalíciós vitára való felhívás.

„Támogatjuk a nyolc választókerület létrehozásának gondolatát. Ez azt jelenti, hogy a képviselők felét országos jelöltként választanák meg, a maradék 75 mandátumot pedig nyolc választókerület között osztanák el. Ez egyértelműen magas pontszámot hozna valamint a nagypolitikát a régiókhoz közelebb hozná, és a választók saját régiójukból olyan emberekre szavazhatnának, akiket ismernek, és ezzel egyidejűleg növelhetnénk a nemzeti kisebbségek képviseletét is a parlamentben”

– mondta Gyimesi György a sajtótájékoztatón.

Állítása szerint egy 150 mandátummal rendelkező választókerület szükségessé teszi, hogy a választópolgár egy jelöltre szavazzon.

„A nyolc választókerület létrehozására irányuló javaslatunk inkább kihívást jelent a koalíció számára. Az új rendszer modelljei eltérőek lehetnek, de fontos a megegyezés és a jogalkotási folyamat közelebb hozása a régiókhoz“

– nyilatkozta Szőllős.

Szőllős szerint a téma most annál is inkább időszerű, mert a kórházak vagy a bíróságok reformjának esetében is pontosan láthatjuk, hogy az egyes régiók különböző problémákkal küzdenek és ha ezek a parlamenten belül nincsenek képviselve, akkor az gondot jelent. Ezért szükséges a véleménye szerint a választási rendszer megreformálása.

Gyimesi hozzátette: azonosul a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának a kezdeményezésével, akik petíciós akciót indítottak több választókerületben a népszavazás kiírására. Továbbá a parlamenten kívüli KDH követeléseivel is egyetért, és ha több választókerület lenne, akkor a Szövetség segítségére is lehetnének. Itt tartotta fontosnak megemlíteni azt is, amiről a népszámlálással kapcsolatban már szó volt, ez pedig a nemzeti kisebbségek aránya a törvényhozásban. Más európai országokban ez már a gyakorlatban is létezik. Horvátországban például a nemzeti kisebbségek számára 8 mandátum garantált, vagy ha egy nemzetiségi párt Magyarországon be szeretne jutni a parlamentbe, akkor a szavazatok 0,25 tized százalékát elegendő elérnie egy mandátum megszerzéséhez, de Romániát is említhetnénk, ahol 18 ilyen kisebbségi hely áll rendelkezésre a parlament alsó házában és a következő a sorban Szlovénia, tehát több ország is jó példával jár előttünk.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban