Na hlavný obsah

NATO nem érzékeli a feszültség csökkenését az orosz-ukrán határon

Stoltenberg főtitkár szerint Oroszország erősíti a jelenlétét az Ukrajnával közös határán.

NATO nem érzékeli a feszültség csökkenését az orosz-ukrán határon
Jens Stoltenberg a NATO főtitkára. Foto: TASR/AP

Jens Stoltenberg a kétnapos védelmi miniszteri tanácskozást követően tartott sajtótájékoztatóján közölte: vannak arra utaló jelek, hogy Moszkva kész a diplomáciai lépések folytatására, de egyelőre nem látható jele sem a kivonulásnak, sem a feszültség csökkenésének. Noha Oroszország nemrégiben az ukrán határ közelében állomásozó csapatainak visszavonását jelentette be, növelte a csapatok számát.

Kérdésre válaszolva Stoltenberg közölte: Oroszországnak mindene megvan ahhoz, hogy rövid időn belül teljes körű inváziót indítson Ukrajna ellen. Oroszország röviddel annak bejelentését követően, vagy akár anélkül is megtámadhatja Ukrajnát.

„Ez az, ami miatt a helyzet igazán veszélyes“

– mondta a főtitkár.

Emlékeztetett: a NATO javaslatokat tett Oroszországnak az euroatlanti térség biztonságának erősítésére, amelyben az átláthatóság, konfliktusmegelőző konkrét lépések, valamint a fegyverzetellenőrzés szerepelt. Ez idáig azonban nem érkezett válasz Moszkvából – jegyezte meg a NATO-főtitkár, majd közölte: a szövetségesek ennek ellenére folytatják határozott diplomáciai erőfeszítéseiket, hogy politikai megoldást találjanak az orosz katonai összevonás kiváltotta súlyos válságra Ukrajnában és környékén.

A főtitkár megerősítette: a szakminiszterek megegyeztek abban, hogy az orosz fenyegetés miatt, valamennyi NATO-tagország védelmének biztosítására, a NATO további szárazföldi erőket telepít a szövetség keleti, délkeleti régióiba. Kijelentette: a NATO ajtaja nyitva marad. A NATO-tagsággal kapcsolatos bármely döntést a szövetségesek és a csatlakozni kívánó országok hozzák meg, senki másnak ebbe nincs beleszólása – húzta alá. Az európai és a transzatlanti biztonság szempontjából elengedhetetlen, hogy minden nemzet szabadon dönthessen saját biztonságáról.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban