Na hlavný obsah

A következő két évben nem emelkedik a lakossági villamos energia ára

A kormány megállapodott a Szlovák Elektromos Művekkel, hogy a magas infláció ellenére sem fognak többet fizetni az emberek az áramért.

Igor Matovič pénzügyminiszter mutatja be azt, hogy mennyi az elektromos áram wattonkénti tarifája.
Foto: TASR

A háztartások elektromos áramért fizetett számlái az elkövetkező években mégsem fognak az egekbe szökni, mint ahogy azt a kormány feltételezte. A Szlovák Villamos Művekkel express gyorsasággal megkötött szerződésben az szerepel, hogy 2024-ig az elektromos áram tarifája a jelenlegi szinten marad, ami pillanatnyilag hozzávetőlegesen 61 euró megawatt óránként. Az előrejelzések szerint ezzel a következő években a háztartások akár 500 eurót takaríthatnak meg.

“Tehát 61 euró 21 cent ebben az évben, jövőre, és ugyanennyi lesz 2024-ben is.”

– mondta Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter.

Ez a Szlovák Villamosműveknek  több mint 800 millió eurójába fog kerülni, viszont cserében a kormány nem vezeti be a különadót, amelyet az atomerőművekre akart kivetni és ami a vállalatnak  az említett 800 milliónál is több pénzébe került volna.

“A kormány visszavonja azt a parlament elé terjesztett különadót, amelyet az atomerőművekre akart kivetni  és egyben kötelezi magát, hogy  hasonló terheket sem ró ki.”

– nyilatkozta Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter.

A villamos erőművek azt állították, ha a kormány bevezette volna a különadót, akkor kénytelenek lettek volna csődöt jelenteni. Most elismerik, hogy az így előre garantált árakra a pénzt banki hitelek útján lesznek kénytelenek előteremteni egészen a mohi atomerőmű 3-as és 4-es blokkjának beindításáig.

“Egészen biztosan tárgyalnom kell majd a bankokkal és a  főrészvényessel, aki már most is finanszírozza a társaságot.”

– vélekedett a Villamos Művek  igazgatója, Branislav Strýček.

Az állam a héten már korlátozta a gáz árát a saját kazánnal rendelkező háztartások esetében.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban