Na hlavný obsah

A vasúti átjárók fele biztonsági szempontból nem megfelelően felszerelt

Az elmúlt években az átjárókon történt több száz súlyos baleset elkerülhető lett volna az Állami Számvevőszék szerint.

A vasúti átjárók fele biztonsági szempontból nem megfelelően felszerelt
TASR

Szlovákia több mint 2 000 vasúti átjárójának csaknem fele nem megfelelően felszerelt, ugyanis hiányozik a biztonsági szempontból nélkülözhetetlen figyelmeztető fényjelzés és sorompó – figyelmeztet az Állami Számvevőszék. Az elmúlt négy évben 175 súlyos baleset történt, amely következtében 38 ember életét vesztette, 51 személy súlyos sérüléseket szenvedett, az anyagi kár pedig meghaladta az ötmillió eurót. A számvevőszék emiatt cselekvésre szólította fel a Szlovák Vasúttársaságot. Az Állami Számvevőszék szerint több incidens is elkerülhető lett volna, ha az elrendelt nemzeti stratégiát, amely célja a vasúti átjárók biztonságossá tétele, következetesen végrehajtották volna.

A Szlovák Vasúttársaság hatáskörébe 2020-ban 2 074 vasúti átjáró tatozott, amelyek közel fele (1 003 átjáró) nem volt megfelelően biztosítva, az átkelőhelyre csupán közlekedési táblák figyelmeztettek, a fényjelzés és a sorompó hiányzott. A számvevőszék szerint leggyakrabban a csak figyelmeztető fényjelzéssel felszerelt átkelőhelyeken történtek balesetek, ezek az összes baleset 60 százalékát teszik ki.

„A jövőben a tervezéskor előnyben kellene részesíteni, hogy a közutakat és a vasúti síneket szintbéli különbség válassza el egymástól. A már meglévő kockázatos területek esetében a modern technika alkalmazása, vagyis a megfigyelő kamerapontok kialakítása, egy a lehetséges megoldások közül”

– mutatott rá Ľubomír Andrássy, az Állami Számvevőszék alelnöke.

Andrássy szerint a jogszabályokat is módosítani kellene, hogy a felelőtlen járművezetőket gyorsan és hatékonyan felelősségre lehessen vonni.

A számvevőszék szót ejtett a nem teljesített célokról, a határidők be nem tartásáról, valamint a működőképtelen projektirányítási rendszerről is, amelynek egyébként garantálnia kéne a közlekedésbiztonságot. Példaként azt hozták fel, hogy az állam 2020 végéig 37 átkelőhely felújításával számolt, az első fázisból mindössze öt átkelő készült el, másik négy átkelő esetében pedig zajlottak a munkálatok.

„Minden stratégiai dokumentum egyértelmű pénzügyi és időbeli teljesítés nélkül csak egy kívánság, nem egy megvalósítható projekt” – jelentette ki Andrássy. Elmondása szerint, ha a jelenlegi úton haladnak tovább, évente csupán három átjárót tudnak korszerűsíteni. Ebben az ütemben 25 évre lenne szükség 75 átjáró megjavításához.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban