Na hlavný obsah

A szülők az omikron-hullám alatt is részesülnek az ápolási díjban

Egyre több óvodai és iskolai osztály kerül karanténba az új járványhullámba, így több szülő kényszerül otthon maradni a gyerekekkel.

A szülők az omikron-hullám alatt is részesülnek az ápolási díjban
Foto: TASR

A koronavírus omikron változata miatt egyre több óvodás és iskolás osztályt kell bezárni Szlovákiában, de a szülők továbbra is jogosultak az ápolási díjra, az úgynevezett OČR-re, erősítette meg a Szociális Biztosító. „Amennyiben a gyermek antigén vagy PCR tesztje pozitív, vagy érintkezett pozitív esettel, a szülőnek értesítenie kell a gyerekorvost. Az orvos pedig a Közegészségügyi Hivatal szabályai szerint igazolja a gyermek karanténba helyezésének szükségét,” tájékoztatott a Szociális Biztosító. Ilyen esetben az ápolási díjhoz szükséges nyomtatványt is az adott gyermekorvos juttattja el a biztosítónak. A szülő személyesen is intézheti a karantént gyermekének, ilyenkor az orvos által igazolt nyomtatványt is neki kell eljuttatnia a biztosítónak. Ebben az esetben a nyomtatványt a dolgozó szülő munkáltatójának is igazolnia kell.

Ha a szülő igényelni szeretné az ápolási díjat, azt egy elektronikus kérvény beadásával teheti meg. Ezt azonban csak abban az esetben kell elküldenie, ha 2020. március huszadika óta még nem kérvényezte. Ha a múltban már igényt tartott rá, akkor az adott hónap végén elektronikus formában csak egy becsületbeli nyilatkoztatott kell elküldenie. Abban az esetben, ha a szülő most először kérvényezi az ápolási díjat, mindkét nyomtatványt el kell küldenie, először a kérvényt, a hónap végén pedig a becsületbeli nyilatkozatot.

Az ápolási díjra továbbra is az a szülő jogosult, aki 11 éven aluli gyermekéről, vagy 18 éven aluli egészségkárosult gyermekéről gondoskodik, mert az óvodát, vagy az iskolát bezárták a járvány miatt.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban