Na hlavný obsah

A Szlovákiában élők nem tartják pozitívumnak az uniós tagságot

Szlovákiában a pandémia alatt emelkedett az Európai Parlament támogatása, az uniós tagságot mégis kevesebben tartják pozitívumnak, mint korábban - derült ki az Eurobarométer legfrissebb kutatásából.

A Szlovákiában élők nem tartják pozitívumnak az uniós tagságot
Foto: TASR

Az Európai Unió lakosságának közel kétharmada azt szeretné, ha az Európai Parlament a jövőben fontosabb funkciót töltene be, Szlovákia lakosságának azonban csak egyharmada gondolja így. A Szlovákiában élők 25 százaléka vélekedik pozitívan az Európai Parlamentről, a megkérdezettek fele semlegesen, 23 százaléka negatívan. Az uniós állampolgárok 62 százaléka gondolja úgy, hogy az Európai Unió jó dolog. Szlovákiában ez az arány 39 százalék. 

A legfontosabb európai érték, amelyet az Európai Parlamentnek védelmeznie kell, a Szlovákiában élők szerint a szabad mozgás. A második helyen a szólásszabadság és szabad véleménynyilvánítást, a harmadikon a jogállamiságot, a negyediken a demokrácia védelmét jelölték meg a felmérésben résztvevők.

A szlovák állampolgárok szerint az Európai Parlament legfőbb feladata a közegészségügy, majd a szegénység elleni küzdelem és a szociális kirekesztettség. A megkérdezettek szerint ezután következik a sorban a gazdaság támogatása, a munkahelyek létesítése, a mezőgazdasági politika és a klímaváltozás elleni intézkedések. 

A felmérésből az is kiderült, hogy az uniós állampolgárok többet szeretnének megtudni a unió működéséről, például arról, mire fordítja a rendelkezésre álló pénzeszközöket, vagy hogy milyen konkrét hatásai vannak bizonyos törvényeknek, illetve, hogy milyen erőfeszítéseket tesz az unió a koronavírus megfékezésére. A szlovák állampolgárokat ezen kívül az is érdekelte, hogy konkrétan milyen változások történtek az unió jóvoltából a saját településükön, régiójukban vagy az országban és hogyan hat személyükre az európai politika.  A felmérés tavaly november 1. és december 2. között készült az Európai Unió mind a 27 tagállamában több mint 26 ezer 500 résztvevő bevonásával

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban