Na hlavný obsah

Az Európai Bizottság zöld ügyekért felelős alelnöke nagyra értékelte az együttműködést Szlovákiával

A kormányfő a környezetvédelmi szempontból jelentős készülő reformokról is beszámolt az alelnöknek.

Az Európai Bizottság zöld ügyekért felelős alelnöke nagyra értékelte az együttműködést Szlovákiával
Eduard Heger és Frans Timmermans Foto: TASR

A miniszterelnök szerint Szlovákia felelősségteljes ország

A helyreállítási tervben foglalt zöld beruházások és reformok, valamint az atomenergia és a földgáz ideiglenesen fenntartható forrásokká minősítése is szóba került péntek délelőtt Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő és Frans Timmermans, az Európai Bizottság zöld ügyekért felelős ügyvezető alelnökének találkozóján. Eduard Heger kormányfő rámutatott, hogy a klímaváltozás globális probléma, amely egy világméretű megoldást kíván. Ebben pedig komoly szerepe van a világ vezető politikusainak, hiszen azok a döntések, amelyeket ők ma hoznak, nem csupán a jelenre vannak hatással, az utánunk következő generáció életkörülményeit is nagyban befolyásolják majd.

„Örülök, hogy Szlovákia nevében elmondhattam Timmermans úrnak, a klímaváltozást tekintve, felelősségteljes ország vagyunk. A régióban mi vagyunk az elsők, akik elkötelezték magukat a klímasemlegesség mellett, amelyet 2050-ig szeretnénk elérni”

– mondta Heger.

Azonban ahhoz, hogy az efféle ambiciózus tervek valósággá váljanak, a célok teljesítésének kéz a kézben kell járnia az innovációkkal, amelyekre Szlovákia nagyjából 600 millió eurót fordít majd a helyreállítási alapból.

Több reformot terveznek bevezetni a közeljövőben

A helyreállítási terv Heger szerint térkép egy zöldebb Szlovákiához. Az eddig sikeresen végrehajtott reformokat, mint amilyen a flakonok betétdíjas visszaváltásának bevezetése, újabbak követik majd. Köztük van például az építkezési hulladék hatékonyabb felszámolása, a családi házak energiagazdaságosságának javítása, valamint az alternatív üzemanyagok támogatása. A kormányfő szerint ehhez elengedhetetlen a minőségi oktatás, amely gyermekkorban elmagyarázza, hogy a klímaváltozás milyen hatással van az életükre.

„Igazán hálás vagyok és értékelem, hogy az Európai Bizottság ezen a héten az átmenetileg fenntartható erőforrások közé sorolta az atomenergiát és a földgázt, hiszen Szlovákia energiaipara többek között az atomerőművekre is épít”

– mondott köszönetet Heger.

Timmermans kiemelkedőnek tartja a helyreállítási tervben foglaltakat

Frans Timmermans, az Európai Bizottság zöld ügyekért felelős ügyvezető alelnöke nagyra értékelte a Szlovákiával való együttműködést. Szerinte a tervek, amelyeket Szlovákia az Európai Bizottság elé terjesztett, igazán kiemelkedőek voltak. Bízik benne, hogy a helyreállítási tervben foglaltakat minél hamarabb sikerül majd megvalósítani, és a kézzel fogható eredmények sem maradnak el, amelyek jobbá teszik a lakosok életét.

Timmermans arról is szót ejtett, hogy Szlovákia egy ipari ország, emiatt fontos lenne, hogy biztosítsa a szükséges energiaforrásokat, így függetlenedhet más államoktól.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban