Na hlavný obsah

Erdogan közvetítene az orosz-ukrán konfliktusban

A török elnök várhatóan afféle mediátorként lép majd fel a konfliktus megoldása érdekében.

Erdogan közvetítene az orosz-ukrán konfliktusban
Foto: TASR/AP

A Deutsche Welle értesülései szerint az ár, amelyet Ukrajna fizet majd Törökország támogatásáért az ukrán-orosz konfliktusban, kifejezhető Nuri Bozkir fegyverkereskedő nevével. Bozkir közvetlen fenyegetést jelent Recep Tayyip Erdogan török elnökre nézve, ugyanis a fegyverkereskedő, aki Ukrajnában rejtőzködött, tudatában van azoknak az információknak, hogy Ankara hogyan vásárolt fegyvereket Kelet-Európában, amelyeket később titokban szír és líbiai katonai csoportoknak adott tovább.

Emiatt Ankara, valamint több kormánypárti médium is terroristaként és bűnözőként hivatkozik Bozkirra, aki 20 évvel ezelőtt megölt egy közismert értelmiségit is.

Az egyik török újságíró, Can Dündar a videómegosztón közzétett felvételében beszélt arról, hogy a török hatóságok úgy tekintenek Bozkirra, mint egy feketedobozra, amelyet tulajdonképpen ők maguk hoztak létre. Az újságíró úgy látja, próbálják elhallgattatni, mert tartanak tőle, hogy esetleg vallomást tehet.

A Deutsche Welle szerint egy a mostanihoz hasonló feszült helyzetben Kijev nyitott lenne engedményeket tenni az esetleges szövetségesének, így közreműködnének a fegyverkereskedő elfogásában.

Ukrajna azonban már elnyerte Törökország támogatását, amit néhány nappal ezelőtt maga az elnök jelentett be.

„Bízom benne, hogy Oroszország nem indít fegyveres támadást Ukrajna ellen. Egy ilyen lépés nem lenne racionális sem Oroszország, sem a régiónk szempontjából”

– mondta Erdogan.

Kijev és Ankara szoros kapcsolatban állnak, a török elnök pedig várhatóan mediátorként lép majd fel.

„Biztosan nem szeretne választani Ukrajna és Oroszország között, mert mindkét állam Törökország fontos partnere. Ukrajna geopolitikai szempontból jelentős, hiszen hozzáfér a Fekete-tengerhez, valamint a földgáz, amelyet Törökország Oroszországtól vásárol Ukrajnán keresztül érkezik meg hozzájuk”

– osztotta meg a véleményét Alena Koščálová, a szakértői konzílium egyik tagja.

A Middle East Eye portál szerint Törökország az említetteken kívül afféle gátként tekint Ukrajnára, amely visszaveri a régiót fenyegető orosz befolyást és nyomást.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban