Na hlavný obsah

ZMOS tiltakozást szervezett a pozsonyi Kormányhivatal előtt

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása az államigazgatás elégtelen kommunikációjára, és a városok és önkormányzatok követeléseire adott válaszok hiányára hívta fel a figyelmet.

ZMOS tiltakozást szervezett a pozsonyi Kormányhivatal előtt
Foto: TASR

Az önkormányzatok olyan jogszabályok hatályon kívül helyezését követelik, amelyek szerintük veszélyeztetik az önkormányzatok működését és rontják az ott élők életét. A városok, községek képviselői külön kiemelik az új építési törvényt, amely több okból is elfogadhatatlan számukra. Külön hangsúlyozzák, hogy csorbítja az önkormányzatok hatáskörét, de jelentősen csökkenti az állampolgárok, mint az építési eljárások résztvevőinek jogi lehetőségeit is. A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása emellett elutasítja a nem állami iskolák és iskolai létesítmények frissített finanszírozását, és a szociális szolgáltatások finanszírozásának megváltoztatását is kéri.

„Saját tapasztalataink alapján nyíltan kijelentjük, hogy a jogalkotási folyamat gyakran nincs összhangban a jogszabályi szabályokkal, és a társadalmi párbeszédet az illetékes hatóságok könnyed hozzáállása kíséri“

– bírálta az új jogszabály elfogadásának folyamatát Branislav Tréger, Liptovský Hrádok polgármestere.

Hangsúlyozta azt is, hogy az akció nem a politikusok ellen irányul, hanem a megoldásokért, az önkormányzati képviselők pedig a szükséges kommunikációra kívánnak hivatkozni az államvezetés és az önkormányzatok között.

„Szeretnénk megoldásokat kínálni, és arra van szükség, hogy a kormány elfogadjon minket, mert a pályázati gyakorlatból pontosan tudjuk, mit kell törvénybe hozni“

– mondta Tréger.

Több mint 60 területi ZMOS egyesület képviselője érkezett, hogy támogassa a tiltakozást. „Azért választottuk ezt a formát, hogy rámutassunk arra, hogy a jogszabályi változások minden szlovákiai önkormányzatot negatívan érintenek” – magyarázta Michal Kaliňák, a ZMOS szóvivője.

A résztvevő önkormányzati képviselők megfogalmazták, hogy céljuk az volt, hogy hozzájáruljanak a problémák megoldásához, a városok, községek jogos követelményeinek érvényesítéséhez. Egyúttal arra figyelmeztettek, hogy ha nem történik konkrét változás a kormány és a parlament szemléletében, akkor a következő lépésben maguk a tagvárosok, önkormányzatok képviselői is készek csatlakozni a lakossági tiltakozáshoz.

„Ők alkotják a szlovák önkormányzatok 96 százalékát”

– mondták a képviselők.

A másik önkormányzati ernyőszervezet, a Szlovák Városok Szövetsége, azaz az ÚMS nem csatlakozott a meghirdetett ZMOS-tüntetéshez. A jelenlegi helyzetben egy ilyen eljárást nem tartanak megfelelőnek vagy ésszerűnek.

A ZMOS ezzel szemben azzal érvel, hogy a nehéz járványügyi helyzet ellenére a hosszú távú eredménytelen kommunikáció miatt csak így lehet hatékonyan belépni a jogalkotási folyamatba.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban