Na hlavný obsah

Jobb munkakörülményeket és magasabb béreket szeretnének az egészségügyi dolgozók

Míg az egészségügyi minisztérium a pénzügyminisztériummal tárgyal a probléma megoldásáról, az ellenzék szerint erre nincs időnk.

Jobb munkakörülményeket és magasabb béreket szeretnének az egészségügyi dolgozók
Foto: TASR

Az egészségügyi tárca kézhez kapta azt a felmérést, amely azt vizsgálta, a szlovákiai fizetések fel tudják -e venni a versenyt a környező országok honoráriumaival. Szlovákia egyre több egészségügyi nővért és mentőst veszít el, így az őket képviselő szervezetek ismételten magasabb béreket követelnek. A Szlovák Nővérkamara elnöke, Iveta Lazorová az egészségügyi bizottság legutóbbi ülésén arra kérte a képviselőket, tegyenek meg mindent az egészégügyi dolgozók munkakörülményeinek javítása, valamint a bérek emelése érdekében.

„Hiány van betegszállítókból és egészségügyi asszisztensekből, így minden feladat a nővérekre hárul. Szlovákiában egy nővérre legalább 15 páciens jut, míg Németországban csupán 7”

– mutatott rá Lazarová.

A mentősök számításai szerint a béremelésükre elegendő lenne évi 12,5 millió euró az állami költségvetésből.

Jana Bitto Cigániková (SAS), a parlament egészségügyi bizottságának elnöke ezt a cégekben zajló teszteléssel hozta bárhuzamba, ami szerinte az omikron esetében nem csupán felesleges, hanem rendkívül költséges is, hiszen az államnak havonta 20-30 millió euróba kerül.

„Számomra a választás egyértelmű, hiszen a költségek jóval alacsonyabbak, valamint maradna pénzforrásunk például az egészségügyi nővérek számára is”

– hangsúlyozta Cigániková.

A bizottság ellenzéki tagja, Richard Raši (Hlas-SD) emiatt előterjesztett egy javaslatot, amely szerint a kormány tartalékaiból fél milliárd eurót át kellene csoportosítani az egészségügybe.

„Minden környező országban emelkedik az egészségügyi dolgozók bére, így ők inkább külföldre távoznak, ahol többek ígérnek nekik”

– magyarázta Raši.

A külföldi bérek elemzése, amely az Egészségügyi Minisztérium kérésére készült, rámutatott, hogy az egészségügyi dolgozók bérét legalább 200 euróval kellene emelni, ami évente 230-330 millió eurós költséget jelentene.

Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter szerint egy ehhez hasonló emelést a pénzügyminisztérium nem tett lehetővé, sőt, a szaktárca még képviselőt sem küldött az említett találkozóra. Ennek ellenére a pénzügyminisztérium jelezte, foglalkoznak a problémával, az elemzést pedig nem utasították el.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban