Na hlavný obsah

Juraj Šeliga szerint Maroš Žilinka megválasztása volt a jelenlegi kormánykoalíció legnagyobb hibája

Az ellenzék és a Sme rodina kormánypárt képviselői nem jelentek meg a törvényhozás alkotmányjogi bizottságának keddi ülésén.

Juraj Šeliga szerint Maroš Žilinka megválasztása volt a jelenlegi kormánykoalíció legnagyobb hibája
Foto: TASR

Az alkotmányjogi bizottság mai ülésén hasonló volt a forgatókönyv, mint a tegnapi külügyin. Az ellenzék képviselőin kívül a koalíció képviselői is hiányoztak. A bizottság nem volt határozatképes, a megbeszélések azonban folytatódtak. Lukáš Kyselica (OĽaNO) képviselő megnyitotta a bírósági térkép kérdését. Kíváncsi volt, mi a véleménye a főügyésznek a bíróságok szétosztásáról. Žilinka kifejtette, a térkép nem számol az ügyészség anyagi szükségleteivel, valamint, hogy bár véleményezték a tervezetet, nem hívták meg őket további véleményeztetésre. Szerint fontos, hogy a bíróságoknak legyen büntető ügyvitelük is.

Juraj Šeliga, a Za ľudí képviselője a 363-as paragrafus alkalmazására volt kíváncsi. A jogszabály lehetővé teszi, hogy a főügyész megszakítson egy eljárást, ha szerinte az törvénytelenül zajlik. Šeliga azt kérdezte, hogy e paragrafus alkalmazását követően kárpótolható lenne-e Jaroslav Haščák? A főügyész azt válaszolta, nem kötelessége jogtanácsadást végezni, illetve, hogy bárki fordulhat javaslattal a bírásághoz.  A 363-as paragrafusban garanciát lát a sértett személyek jogait illetően. Ha ilyen intézmény nem létezne, a főügyésznek nem lenne eszköze a rendbehozatalra – fogalmazott. Hozzátette, ma még inkább meggyőződése, hogy a paragrafusra szükség van.

Maroš Žilinka az oroszországi útjára vonatkozó kérdésekre ürügyként tekint.

Šeliga nem érti, hogy a képviselők miért nem vettek részt az ülésen. Žilinka az ülést követően nem válaszolt az újságírók kérdéseire.Juraj Šeliga az alkotmányjogi bizottság keddi ülését követően úgy fogalmazott, hogy Maroš Žilinka megválasztása volt a jelenlegi kormánykoalíció legnagyobb hibája.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban