Na hlavný obsah

Nem sikerült a főügyész meghallgatása a külügyi bizottságban

Maroš Žilinka nem volt hajlandó válaszolni a képviselők kérdéseire az oroszországi útjával kapcsolatban, kitart amellett, hogy oroszországi útján semmiféle előírást nem szegett meg.

Nem sikerült a főügyész meghallgatása a külügyi bizottságban
Foto: SITA

A parlament külügyi bizottságának hétfői ülését a koalíciós képviselők kezdeményezték, akik azt várták főügyésztől, hogy magyarázatot ad Oroszországban tett látogatása részleteiről. Maroš Žilinka (KDH) január 13-án együttműködési szerződést írt alá az orosz főügyésszel. Oroszországi látogatása előtt a főügyészt több parlamenti és európai parlamenti képviselő kérte, hogy mérlegelje a kiutazást. Žilinka távozott a mai a bizottsági ülésről, mivel az határozatképtelen volt.

A főügyész hangsúlyozta, a találkozón orosz kollégájával, Igor Krasnovval is kiemelte a törvények betartását. Kifejtette, nem érti, miért kellene méltányosan viselkednie azokkal szemben, akik megvetik a Főügyészséget – utalva a külügyi bizottság határozatképtelenségére. Megismételte, oroszországi látogatása során semmiféle előírást nem sértett meg és emlékeztetett, az Oroszországi Föderáció ünnepségén rajta kívül a szlovén és a belga ügyészség vezetője és más európai ügyészségek képviselői is jelen voltak. Aláhúzta, semmilyen szerződést nem írt alá, csak egy tervet a főügyésszel való együttműködésről. Hozzátette, Oroszországgal például a jogsegély, a terrorizmus, a környezetvédelmi bűncselekmények vagy a kiberbűnözés területén szükséges együttműködni. Maroš Žilinka elutasította, hogy az útja kapcsolatos lenne a Szlovákia és az Amerikai Egyesült Államok között létrejövő védelmi megállapodással. Kiemelte, a meghívást jóval ezelőtt kapta, hogy tárcaközi egyeztetésre került volna a megállapodás tervezete. 

A koalíciós képviselők bírálták Maroš Žilinka viselkedését, amiért nem maradt a bizottsági ülésen annak ellenére, hogy az nem volt határozatképes, mivel hallani szerették volna a válaszait a kérdéseikre. A szlovák főügyészt Oroszországban vendégül látó Igor Krasnov főügyész ellen szankciók vannak érvényben. Andrej Stančík, az OĽANO képviselője szerint Maroš Žilinka tiszteletlenül viselkedett a képviselőkkel és a nyilvánossággal szemben. Meggyőződése, hogy a főügyész oroszországi látogatása Szlovákia külpolitikai és biztonságpolitikai érdekeivel szemben állt. Tomáš Valášek független képviselő is egyetért ezzel az állásponttal. Előrevetítette egy olyan törvényjavaslat benyújtását, amely szigorúan meghatározná, hogy az ügyészeknek a nemzetközi együttműködés során is a külügyi tárcával és más állami szervekkel való egyeztetés alapján kell eljárniuk. 

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban