Na hlavný obsah

A kiválasztott nép Szlovákiában

A 2021-es népszámlálás fontos mérföldkő Szlovákia kisebbségeinek, hiszen léteznek olyan törpe kisebbségek, kiknek tagjai csak hozzávetőleges információval rendelkeznek közösségük lélekszámáról.

A kiválasztott nép Szlovákiában

A zsidóság Szlovákiában ebben a tekintetben kivételnek számít. A régió zsidóságát, ahogy Európa több szegletében is, megviselték a történelem háborgó hullámai. A trianoni szerződést követően létrejövő Csehszlovákiában megközelítőleg 139 000 zsidó élt. A Tiso féle Szlovákia mintegy 90 000 zsidó vallásút „örökölt” a szétvert köztársaság lakosságából. A második világháború vérzivataros időszakát követően a kommunista éra sem pártolta a zsidóságot. Akik tehették már a második világháborút követően Palesztinába költöztek. A 2001-es népszámlálás során Szlovákia lakosságából már csak alig a 2310-en vallották magukat zsidó vallásúnak.

A legutóbbi népszámlálás adatai is jól mutatják a zsidó lét sajátságait, mégpedig a vallás és a nemzeti hovatartozás közötti érdekes eltérést. A 2021-es népszámlálás során 2007 zsidó vallásút számoltak össze, de csupán 596-an vallották magukat nemzetiségileg is zsidónak és másodlagos nemzetiségnek is csupán 1242-en jelölték be, hogy Ábrahám népéből valók.

Az eltérés leginkább abból fakad, hogy a nemzeti hovatartozás szempontjából a zsidóság hajlamos inkább az adott ország többségi nemzetéhez húzni és csupán vallásilag kötődik az izraelita felekezethez. Így bizonyos szempontból a vallás határozza meg a közösséget, ez is tartja össze.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban