Na hlavný obsah

Kinek a javát szolgálja az új építésügyi törvény?

A kormány a múlt héten jóváhagyta a Štefan Holý (Sme rodina) kormány-alelnök által jegyzett új építési törvényt. A szakembereken kívül a Szlovákiai Falvak és Városok Társulása is ellenzi a törvény jelenlegi formájában történő elfogadását.

Kinek a javát szolgálja az új építésügyi törvény?

„Kaotikus félkésztermék, melyet a nagy építési-fejlesztési tervek mögött álló oligarchák ültettek át”- így jellemzik egyes kormánypárti parlamenti képviselők is. A szakma képviselői szerint a törvényt nagymértékben egyes politikusok szájíze szerint alkották meg.

A jelenlegi építkezési törvény 1976-óta van érvényben, több mint negyven módosítással egészítették ki az évek során. A mostani véleményezési szakaszában több mint 3000 módosító javaslatot nyújtottak be, de sajnos úgy tűnik, hogy a javaslattevő ezeket a szakvéleményeket csak hellyel-közzel vette figyelembe.

Szakértők szerint a törvény a területrendezési, tájrendezési kérdéseket nyitva hagyja, ezzel mintegy szabadkezet adva a kivitelezőnek, aki a törvény betűje szerint így nem köteles figyelembe venni, hogy az elkészülő építmény mennyire simul bele a táj, a település, az utca képébe. Területfejlesztési szemszögből pedig kimaradnak azok az előírások, amik a közösségi terek kialakítása szempontjából – és így egy-egy lakóövezet lakhatósága szempontjából – fontosak.

Fontos tudni, hogy újra visszakerül az államhoz az építkezési engedélyek kiadásának joga is, kivéve ezt a jogot a községek kompetenciájából, így azok beleszólása is csökken a engedélyeztetés során. A Szlovákiai Falvak és Városok Társulása nem tudja elképzelni, az állam honnét tudna leakasztani hirtelen megfelelő számúépítésügyi szakembert. Szerintük az állam a színvonal növelését azzal is elérhetné, ha felemelné az e célra nekik biztosított támogatást.

Viszont a jelenlegi jogok ellenére is jól látszik, hogy a településeken elhanyagolt mostohagyerekként kezelik a lakóparkok kérdését. Vajon a módosítással előbbre kerül-e majd az emberközpontúság? A kérdés tehát nyitott. Tény, hogy médiafigyelmet kevésbé kap, holott évtizedekre meghatározhatja a települések fejlesztésének lehetőségeit, falvaink, városaink arculatát – épített környezetünket.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban