Na hlavný obsah

Új személyazonosító igazolványok

Az új személyazonosító igazolványok tartalmaznák tulajdonosuk ujjlenyomatait és biometrikus adatok által biztosított arcfelismerő rendszert is. A törvénymódosítást a Belügyminisztérium nyújtotta be, amit a kormány jóváhagyott. Így egy okostelefon vagy egy táblagép segítségével lehetővé válna az igazoltatás. Az informatikus szakember szerint gyakorta használt rendszerről van szó. Az ujjlenyomatok nem maradnak az adatbázisban, az okmány kiállítása után azonnal törlik őket a rendszerből.

Új személyazonosító igazolványok
Foto: tasr

 Az ujjlenyomat rögzítő és arcfelismerő technológiákat az útlevelek esetében is használják. Míg eddig a mikrochipeken nevünk és lakcímünk volt rögzítve legújabban biometrikus adataink is felkerülnének rá a belügyminisztérium szóvivője Michaela Pavlenová szerint. „A Belügyminisztérium adatbázisából abban a pillanatban törlik majd az ujjlenyomatokat, amint az okmányt tulajdonosa átveszi“ – nyilatkozta Pavlenová. A tárca hozzáfűzte, hogy biometrikus adataikat a lakosok megnézhetik majd egy erre a célra szolgáló applikáció segítségével. Mindez hogyan fog működni a gyakorlatban egyelőre nem világos.

Ján Trangeľ a Živé.sk informatikai portál munkatársa szerint az okmányt úgynevezett NFC technológia segítségével tudnák ellenőrizni, tehát érintésmentesen, úgy mint a banki kártyákat. „Például a rendőr hozzájut a személyes adataimhoz, már azáltal, hogy a személyazonossági igazolványomat egy mobiltelefonhoz vagy egy táblagéphez érinti“ – mondta a szakember. Az érintésmentes technológia használata azonban a múltban többször is aggodalomra adott okot a személyes adatok elvesztésével kapcsolatban. A szakember szerint ettől nem kell tartani, mert létezik egy olyan technológia, ami az NFC rendszert működésképtelenné teszi, ami egy kis boríték, amit manapság már a banki kártyáknál is használnak. Ez az alufóliához hasonló anyagból készül és így a kártya nem továbbít semmilyen jelet. A törvény május elsejétől lépne életbe, de előbb a parlamentnek kell jóváhagynia.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban