Na hlavný obsah

Žilinka Moszkvában

A főügyész a bírálatok ellenére is részt vett az orosz ügyészség fennállásának 300. évfordulójának tartott rendezvényén.

Maroš Žilinka főügyész 2023-ig tartó együttműködési programot írt alá az Európai Unió szankciós listáján is szereplő Igor Krasznov orosz főügyésszel.

„A főügyészek egyetértettek abban, hogy az együttműködési program aláírása nem csak egy formális aktus, hanem annak megvalósítása kiegyensúlyozott és konstruktív együttműködést eredményez majd szakértői szinten”

– tájékoztatott Dalibor Skladan, a Főügyészség szóvívője.

Az együttműködés kiterjed a korrupció, az extrémizmus, a környezet elleni bűncselekmények és a kiberbűnözés elleni harcra, valamint a gondozott gyermekek és a fogyatékkal élők védelmére. A szóvivő tájékoztatása szerint Žilinka a bírálatok ellenére is részt vett az orosz ügyészség fennállásának 300. évfordulójának tartott rendezvényen, amelyen további harminc ország igazságügyi minisztériumának és ügyészségének képviselői vettek részt. Az Európai Bizottság szlovákiai képviselete a főügyész oroszországi látogatásával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós szankciók ugyan nem tiltják a szankcionált személyekkel való találkozást, de fontosnak tartaná az ilyen találkozókat kihasználni arra, hogy azokon tolmácsolják az Európai Unió álláspontját és kifogásait bizonyos európai értékekkel és elvekkel ellentétes döntésekkel és eljárásokkal szemben.                       

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban