Na hlavný obsah

Krajniak bemutatta a szülői bónusz finanszírozási forrásait

Milan Krajniak munkaügyi miniszter a szaktárca nyugdíjreformja keretében szeretné megvalósítani az ún. szülői bónuszt, amely elfogadása esetén 2023-tól több nyugdíjas magasabb összeg kifizetésére számíthat. Miután Krajniak tegnap bemutatta, hogyan működhet a szülői bónusz, ma arra is választ adott, hogy miből szeretnék finanszírozni a kifizetéseket.

Krajniak bemutatta a szülői bónusz finanszírozási forrásait

A szülői bónuszt, amelynek lényege, hogy a dolgozó gyermek mindkét szülője számára a bruttó bére 2,5-2,5 százalékát vezetheti majd el, 2023-tól vezetnék be. A bónusz, amely beszámítása után a szülők nyugdíja emelkedne, nem lesz kötelező, a dolgozók dönthetik majd el, élnek -e a lehetőséggel. A dolgozó gyermekek járulékai azonban nem emelkednek majd a szülői bónusz következtében.

Milan Krajniak munkaügyi miniszter tegnap arról beszélt, hogy a tárca 758 millió eurót készített elő a szülői bónusszal kapcsolatos kifizetésekre. A tervezett maximális költségek ugyanakkor 550 millió euró körül mozognak, így 208 millió euró vésztartalék is a rendelkezésükre áll majd. Ma pedig arra a kérdésre is választ adott, hogy honnan származik az említett összeg.

A miniszter öt pontban foglalta össze azokat a forrásokat, amelyekből finanszírozni tervezik a bónusz kifizetését. Az említett 758 millió nagy részét a biztosítási díjak hatékonyabb beszedése, valamint a Szociális Biztosító kiadásainak csökkenése fedezi majd.

A Szociális Biztosítónak fizetett díjak beszedésének javítása a miniszter óvatos becslései szerint legalább 310 millió eurót biztosít. A Szociális Biztosító költségeinek csökkentése következtében 140 millió eurót spórolnak meg, amelyet szintén a szülői bónusz kifizetésére fordítanának.

„A harmadik forrás a világjárvány sajnálatos következménye. Ahogy azt mindannyian tudjuk, a pandémia megváltoztatta a népesség demográfiai összetételét. Ez annyit jelent, hogy a Szociális Biztosító 2023-ban 200 millió euróval kevesebb öregségi nyugdíjat fizet majd ki” – magyarázta Krajniak.

A Szociális Biztosító további bevételekre tesz majd szert, ugyanis a már lezajlott törvénymódosítás értelmében az érintettek a 13. és 14. havi fizetés után is kötelesek járulékot fizetni. Krajniak ezen kívül a szülői bónusz dinamikus hatásairól is beszélt. Szerinte a bónusz kifizetése következtében 15 százalékkal emelkedik majd a befizetett áfa összege, amely újabb 82 millió eurót biztosít a szülői bónusz kifizetésére.

A munkaügyi tárca vezetője arról is szót ejtett, hogy a helyreállítási terv, amely többek között tehermentesíti a kórházakat, további 300 millió eurós tartalékot hoz létre.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban