Na hlavný obsah

Az amerikai szenátus jóváhagyta az Ukrajnának szánt több tízmilliárd dolláros segélycsomagot

A segélycsomag Izraelnek és Tajvannak is segítséget nyújt.

Az amerikai szenátus jóváhagyta az Ukrajnának szánt több tízmilliárd dolláros segélycsomagot
Foto: TASR

Az amerikai szenátus kedden késő este jóváhagyta az Ukrajnának szánt 61 milliárd dolláros segélycsomagot, Joe Biden elnök pedig azt ígérte, hogy gyorsan újabb fegyverszállítmányokat juttatnak el a háborús övezetbe, mivel Oroszország egyre nagyobb előnyre tesz szert a harctéren.

Napokkal azután, hogy a képviselőház jóváhagyta az intézkedést – amely egy hatalmas, 95 milliárd dolláros segélycsomag része, amelyet a szövetségeseknek, köztük Izraelnek és Tajvannak nyújtanak -, a szenátus is követte a példáját, és széles körű kétpárti támogatással jóváhagyta a csomagot.

A jogszabály tartalmaz egy olyan intézkedést is, amely betiltja a TikTok internetes alkalmazást az Egyesült Államokban, hacsak a népszerű platform nem szakítja meg hamarosan a kapcsolatot kínai anyavállalatával.

Biden ígéretet tett a segélycsomag gyors aláírására, és közölte, hogy a szükséges segélyek kiutalása még ezen a héten megkezdődik. Hozzátette, hogy a törvényjavaslat elfogadása azt mutatja, hogy Amerika „határozottan kiáll a demokrácia és a szabadság mellett, a zsarnokság és az elnyomás ellen“.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megköszönte az amerikai szenátusnak, hogy jóváhagyta az országának szánt segélycsomagot. (tasr, afp)

Csiki Varga Tamással, a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének tudományos főmunkatársával Bábel Ivett beszélgetett.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban