Na hlavný obsah

Színházi alkotók gondolatai a színházi világnap kapcsán

Március 27-e a színházi világnap.

Színházi alkotók gondolatai a színházi világnap kapcsán
Jon Fosse, Nobel-díjas norvég drámaíró küldött üzenetet a Színház Világnapján. Foto: SITA/AP/TT News Agency/Christine Olsson

A színház világnapjának hagyományai közt szerepel, hogy a Nemzetközi Színházi Intézet felkérésére egy-egy neves szerző, alkotó üzenetet küld a világba. Idén Jon Fosse norvég író és drámaíró üzenetét tolmácsoljuk, akinek munkásságát 2023-ban irodalmi Nobel díjjal ismerték el.

A színházi világnap alkalmából színházi szakembereket, színművészeket kérdeztünk arról, mit jelenet a színház számukra, tehát olyanok számára, akik nem esti vagy délutáni időtöltésként tekintenek a nézőtérről a színpadra, hanem nap mint nap ebben a szakmában, s ebben a művészeti ágban tevékenykednek.

Összeállításunkban megszólal Hostomský Fanni és Szebellai Dániel, a Komáromi Jókai Színház színművészei, Romankovics Edit magyarországi színházi nevelési szakember, Forgács Miklós, a Kassai Thália Színház dramaturgja, Varga Emese, a Komáromi Jókai Színház művészeti vezetője, Benes Tarr Csilla, a Vekker Műhely színész-drámatanára, valamint Bandor Éva színművész.

Kuklis Katalin összeállítása.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Nappali rovatban