Na hlavný obsah

Az Európai Parlament új törvényt fogadott el az újságírók és a sajtószabadság védelme érdekében

Az új médiaszabadságról való jogszabályt 464 képviselő támogatta szavazatávál.

Az Európai Parlament új törvényt fogadott el az újságírók és a sajtószabadság védelme érdekében
Foto: TASR

Az Európai Parlament (EP) képviselői szerdán véglegesen jóváhagyták azt az új jogszabályt, amelynek célja az újságírók és a média védelme a politikai és gazdasági beavatkozástól.

Az új jogszabály mellett 464 képviselő szavazott, 92 ellene és 65 tartózkodott. A médiaszabadságról szóló törvény kötelezi a tagállamokat a média függetlenségének védelmére, és tiltja a szerkesztői döntésekbe való beavatkozás minden formáját.

Az új szabályok értelmében a hatóságok nem gyakorolhatnak nyomást az újságírókra, hogy felfedjék forrásaikat, például őrizetbe vételükkel, szankciók kiszabásával vagy házkutatással, de kémprogramok használatát is csak kivételes esetekben engedélyezik. A célszemélyeket azonban még ezekben az esetekben is tájékoztatni kell a megfigyelésről, és lehetőségük van arra, hogy bíróság előtt megtámadják azt.

A közszolgálati média igazgatóit és igazgatótanácsi tagjait átlátható módon és kellően hosszú hivatali időre kell megválasztani, hogy megakadályozzák a közszolgálati médiával való politikai célú visszaélést. A közszolgálati médiát átlátható és pártatlan módon kell finanszírozni.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban