Na hlavný obsah

Francia kormányszerveket ért kibertámadás

Több francia kormányszervet is szokatlanul intenív kibertámadás ért hétfőn. Az akciót oroszbarát hackerek vállaltak magukra.

Francia kormányszerveket ért kibertámadás
Foto: TASR/AP

A támadássorozatot több hackercsoport a Telegram közösségi oldalon vállalta magára, köztük az Oroszországot és az iszlamizmust támogató Anonymous Sudan. A támadás jellege ezúttal is az utóbbi időben gyakori, úgynevezett túlterhelésese támadás (DDoS) formájában valósult meg. A francia hatóságok szerint ugyanakkor „egyelőre nem tulajdoníthatók oroszoknak” a támadások. Annak kapcsán, hogy valóban az Anonymous Sudan hajtotta végre a támadást a szakértők egyelőre óvatosságra intenek.

Az AFP hírügynökség szerint számos minisztériumi szerv érintett, köztük a munkaügyi tárca is. A támadások hatása jelenleg a legtöbb szervnél korlátozott, és a hozzáférés a kormányzati honlapokhoz helyreállt.

Egyes szakértők szerint a támadás egyfajta válasz Emmanuel Macron nagy port kavart kijelentéseire, miszerint a megfontolandó NATO alakulatokat küldeni Ukrajnába, egy esetleges NATO intervenciós lehetőségét viszont Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár elutasította.

A francia miniszterelnöknek alárendelt főigazgató március 29-re találkozóra hívta az európai parlamenti választásokon induló valamennyi francia politikai pártot, hogy tájékoztassa őket a hibrid fenyegetésekről, és megvitassa velük a „kibertámadásoknak, az információk manipulálásának és a választásokba történő külföldi beavatkozásoknak a veszélyeit”.

Sébastien Lecornu védelmi miniszter az AFP birtokába jutott egyik belső feljegyzés szerint február 20-án szorgalmazta a „szabotázsok és kibertámadások” orosz fenyegetéseivel szemben a biztonsági intézkedések megerősítését, amelyek elsősorban a védelmi tárcát érintik.

(MTI/apnews/independent)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban