Na hlavný obsah

Amerika helikopterrel evakuálta nagykövetségét Haiti fővárosából

Az Egyesült Államok helikopterrel evakuálta nagykövetségét Haiti fővárosából, Port au Princeből, azt követően, hogy a város közel 80 százaléka bűnbandák ellenőrzése alá került.

Amerika helikopterrel evakuálta nagykövetségét Haiti fővárosából
Foto: SITA/AP/Odelyn Joseph

Amerikai közlemény szerint elsősorban azért evakuálták a nagykövetség számos tagját a csatatérré változott városból, hogy biztonságban folytathassák munkájukat, miközben maga a nagykövetség, tengerészgyalogosok biztosítása mellett továbbra is nyitva áll.

Az ország kormánya az elmérgesedett helyzet miatt múlt hét csütörtökön meghosszabbította a szükségállapotot és az éjszakai kijárási tilalmat. A bűnbandák a kormány lemondását akarják elérni, ezért ostrom alatt tartják a város repülőterét, hogy Ariel Henry miniszterelnök nem tudjon visszatérni puerto ricói útjáról.

Az ENSZ pénteki közleménye szerint az bűnbandák csatározásai miatt közel háromezer várandós nő nem tudja igénybe venni a létfontosságú egészségügyi szolgáltatásokat, 450-ük esetében pedig akár végzetes szövődmények is ki alakulhatnak.

A bandák emellett tömeges nemi erőszakkal is növelni akarják befolyásukat a város felett, a jelenlegi helyzet kialakulása óta ugyanis közel 500 nő vált nemi erőszak áldozatává. A március elején kitört harcok vezéralakja egy Jimmy Cherizier nevű bandavezér, aki ellen amerikai és ENSZ-szankciók is érvényben vannak.

(telex)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban