Na hlavný obsah

Több ezer diák tüntetett a görög kormány magánegyetemeket engedélyező törvénytervezete ellen

Több ezer diák tüntetett pénteken Athénban az egyetemek létrehozását és működését megreformáló törvénytervezet ellen, amely többek között lehetővé tenné a magánegyetemek működését az országban.

Több ezer diák tüntetett a görög kormány magánegyetemeket engedélyező törvénytervezete ellen
University students march during a demonstration in central Athens, Greece, Friday, March 8, 2024. Thousands of protesters have gathered in central Athens to oppose government plans to introduce privately-run universities, following weeks of demonstrations including scores of university building occupations by students. Lawmakers were to vote on the measure later Friday with the bill expected to pass. (AP Photo/Thanassis Stavrakis) Foto: SITA/AP/Thanassis Stavrakis

„A rendőrség könnygázt vetett be a tüntetők egy csoportja ellen, akik Molotov-koktélokat dobáltak“ – jelentette a Reuters. A képviselők péntek délután szavaznak a törvénytervezetről.

A belvárosi felvonuláson az AFP szerint 13 ezren vettek részt. Különösen a baloldali diákok fejezik ki aggodalmukat amiatt, hogy az egyre mélyülő finanszírozási problémák miatt romolhat a közoktatás. A felvonulók plakátjaikon hirdették, hogy „Nem csak a kiválasztottnak és az elitnek jár az oktatás“ vagy „Ingyenes oktatást mindenkinek!“

Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök viszont úgy véli, „a változás új távlatokat nyit a legfiatalabb generáció előtt“. A konzervatív kormány szerint a reform egyebek mellett külföldi diákokat vonz majd az országba, és lehetővé teszi, hogy azok a görög diákok, akik felsőoktatási tanulmányaik miatt külföldön maradnak, itthon tanulhassanak.

A helyi média szerint a magánegyetemek tilalmát az 1967 és 1974 közötti katonai diktatúra idején vezették be Görögországban.

(CTK)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban