Na hlavný obsah

Az Európai Néppárt megerősítette, hogy von der Leyen lesz a csúcsjelöltjük

Ursula von der Leyen lett az egyetlen jelölt az Európai Néppárt (EPP) élére a július 6-9. közötti időszakra tervezett európai parlamenti választásokon. Az EPP csütöröki bukaresti kongresszusán hivatalosan is megerősítették, hogy az Európai Bizottság (EB) elnöki tisztségére is őt jelölik.

Az Európai Néppárt megerősítette, hogy von der Leyen lesz a csúcsjelöltjük
Ursula von der Leyen, az Európai Néppárt jelöltje az Európai Bizottság elnöki pozíciójára. Foto: SITA/AP/Vadim Ghirda

Az uniós végrehajtó testület élére szóló jelölést már kedd este megerősítette az Európai Néppárt politikai közgyűlése. A csütörtöki kongresszuson 400 támogató és 89 ellenszavazatot kapott.

A Politico című hetilap rámutatott, hogy von der Leyennek ellenfelei is akadtak, és jelölését ellenezték a francia republikánusok is, ők „technokrata baloldalinak“ nevezik, aki túl közel áll Emmanuel Macron francia elnökhöz.

Az EB elnökének kiválasztásáról az uniós kormány- és államfők az EP-választások után, legkésőbb szeptemberben tárgyalnak, és a poszt betöltésére azt az európai politikai pártot részesítik előnyben, amelyik a legtöbb szavazatot kapja a választásokon.

Az EPP szerdán elfogadta választási programját, valamint hat határozatot: egyrészt egy olyan uniós jogszabály szükségességéről, amely lehetővé teszi a tagállamoknak a befagyasztott orosz vagyon kisajátítását, továbbá egy állásfoglalást az EU jogállamiságának védelméről, az európai mezőgazdaság versenyképességének előmozdításáról, valamint a vidéki területek demográfiai helyzetének és életképességének javításáról.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban