Na hlavný obsah

A belügyminiszter szerint felelősségre kell vonni az Alkotmánybíróság elnökét

Matúš Šutaj Eštok szerint felelősségre kell vonni Ivan Fiačant, az Alkotmánybíróság elnökét a büntető törvénykönyv módosítás egy részének felfüggesztéséről szóló döntéssel kapcsolatos információk kiszivárogtatásáért.

Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter.
Foto: SITA/Milan Illík

A mai kormányülés előtt a tárcavezető úgy fogalmazott, hogy „a Alkotmánybíróság döntése nem az érintettekhez, hanem a médiához jutott el. Ezt nem tartom normálisnak, és úgy gondolom, hogy az Alkotmánybíróság elnökének az intézményen belül kellene felelősséget vállalnia, és ki kellene derítenie, ki a hibás a kiszivárogtatásért”.

A miniszter nem pontosította, hogy Fiačannak közvetlenül kellene-e lemondania, ahogy arra Robert Fico kormányfő felszólította. A miniszterelnök tegnap azt mondta, hogy Ivan Fiačannak vállalnia kell a felelősséget, és le kell mondania. Így reagált arra, hogy az Alkotmánybíróság felfüggesztette a Büntető törvénykönyv módosításának egy részét.

Az Alkotmánybíróság elnöke visszautasította Robert Fico kijelentéseit. Fiačan leszögezte, hogy az alkotmánybírók függetlenül és pártatlanul hozzák meg döntéseiket, és nem engednek semmilyen nyomásgyakorlásnak. Emellett elnézést kért, amiért információk szivárogtak ki az Alkotmánybíróságról. Mint mondta, ennek nem lett volna szabad megtörténnie, de ez nem ok arra, hogy ő lemondjon.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban