Na hlavný obsah

A hosszú ideje csökkenő reálbérek a tavalyi év végén növekedésbe kezdtek

A reálbérek hét negyedéves csökkenés után a tavalyi év végén enyhe növekedésbe kezdtek. A tavalyi negyedik negyedév egészére vetítve a reálbérek 3,9 százalékkal növekedtek az adminisztrációt leszámítva minden ágazatban, míg az év többi részében csak a csökkenés mérséklődéséről lehetett beszélni.

A hosszú ideje csökkenő reálbérek a tavalyi év végén növekedésbe kezdtek
Foto: Freepik

A Statisztikai Hivatal adatai szerint a tavalyi év egészét nézve 0,7 százalékos, míg 2022-t vizsgálva 4 és fél százalékos csökkenésről beszélhetünk. A tavalyi év havi átlagfizetése 1430 euró volt. A bérek alakulása mellett a Statisztikai Hivatal által közzétett adatok a munkanélküliséget tekintve is javuló tendenciát mutatnak a tavalyi év végére.

Míg 2022 végén 6,1 százalékot tett ki az állástalanok aránya, 2023 decemberére az arány 5,6 százalékra csökkent. A foglalkoztatás az utolsó negyedévet tekintve 0,7 százalékos növekedést mutatott. Nyugat-, Dél- és Észak-Szlovákia régióiban a munkanélküliség 4 százalék körül alakult, a Besztercebányai, Kassai és Eperjesi kerületek azonban ennél jóval nagyobb, 8,8 és 10,8 százalék közötti árányról számoltak be.

(denník)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban