Na hlavný obsah

Robert Fico nem támogatja Ukrajna NATO-csatalkozását

Robert Fico miniszterelnök szerint hatalmas hiba lenne támogatni Ukrajna NATO-csatalkozását - jelentette ki mindezt az RTVS Sobotné dialógy című műsorában.

Robert Fico nem támogatja Ukrajna NATO-csatalkozását
Robert Fico Foto: SITA

Fico kiemelte, hogy amíg ő lesz a miniszterelnök, Ukrajna tagságát biztosan blokkolni fogja és katonai támogatást sem akar nyújtani a megtámadott országnak. Az orosz megszállás kezdetének második évfordulóján úgy nyilatkozott, hogy az ellentét 2014-ben gyökerezik, jelenleg pedig egy befagyott konfliktus zajlik.

Elismerte, hogy a 2022-es támadás a nemzetközi jog megsértése Oroszország részéről, ugyanakkor szerinte egy olyan béketervet kellene kialakítani, amely mindkét fél számára előnyös. A közszolgálati műsorban Fico úgy nyilatkozott, nem látja akadályát annak, hogy elhívja az orosz nagykövetet Pozsony vagy Zólyom felszabadításának ünnepéségére.

A miniszterelnök kitért a köztársasági elnök választásra is, annak második fordulóját követően ugyanis a szlovák és az ukrán kormány találkozójára kerül majd sor, ahol további lehetséges humanitárius segélyekről tárgyalnak. Fico kiemelte, hogy Szlovákia csakis kereskedelmi alapon hajlandó katonai támogatást nyújtani a megtámadott országnak.

(rtvs)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban