Na hlavný obsah

Szlovákiában a gazdáknak már szó szerint egzisztenciális gondjaik vannak

Hétfő délelőtt az ország számos pontjában, köztük Pozsonyban, Kassán, Felsőnémetiben, a szlovák–ukrán határátkelőhely előtt is tiltakoztak a szlovák mezőgazdászok.

Foto: TASR

Míg az ország második legnagyobb városában elsősorban az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) tétlensége miatt vonultak fel a gazdák, addig a határátkelőnél az ukrán gabona behozatala miatt blokkolták traktoraikkal a forgalmat.

A kassai tüntetésen nagyjából húsz traktorista jelent meg. Maroš Kuruc a megmozdulás egyik helyi szervezője úgy nyilatkozott, a PPA tétlenségére, az úniós támogatások kifizetésének több hónapos késedelme, valamint az Európában végbemenő, a mezőgazdaságot érintő problémák ösztönözték a gazdákat a demonstrációra.

A résztvevők kihangsúlyozták, kiállnak az európai mezőgazdászok mellett, hiszen a szlovákiai gazdák jogainkért ők is harcolnak. Ahogy kihangsúlyozták, nem csak az ukrán gabonabehozatal jelent gondot.

A kelet-szlovákiai gazdáknak hatalmas gondot okoz az Agrárkifizető Ügynökség tétlensége, hiszen míg az elmúlt tizenkilenc évben szinte egyszer sem késett a támogatások kifizetése, a múlt év decemberére ígért támogatásokból még szinte semmit sem láttak.

Szlovákiában a gazdáknak már szó szerint egzisztenciális gondjaik vannak, nem tudják fizetni a gépekre felvett kölcsönöket, a lízinget, még azt sem tudják, mikor kapják meg az ígért támogatásokat.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban