Na hlavný obsah

Meghalt Alekszej Navalnij

Meghalt a börtönben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus - közölte pénteken az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat.

Meghalt Alekszej Navalnij
Foto: MTI/EPA

„Az elítélt A. A. Navalnij 2024. február 16-án a 3. számú büntetés-végrehajtási telepen egy séta után rosszul lett, és szinte azonnal elvesztette az eszméletét Az intézet egészségügyi dolgozói azonnal a helyszínre értek, és mentősöket is hívtak. Minden szükséges újraélesztési intézkedést elvégeztek, de pozitív eredmény nélkül. A mentősök megállapították az elítélt halálát. A halál okainak megállapítása folyamatban van“ – közölte a büntetés-végrehajtási szolgálat.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség azt írta, hogy Vlagyimir Putyin elnököt már tájékoztatták Navalnij haláláról. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a börtönszolgálat minden szükséges ellenőrzést elvégez Navalnij halálával kapcsolatban.

Navalnij egyik közeli munkatársa, Leonyid Volkov bejelentette, hogy egyelőre nincs hivatalos információja a halálesetről. Szerinte azonban a börtönszolgálat közleménye úgy értelmezhető, mint annak beismerése, hogy Navalnijt szándékosan ölték meg.

Az ellenzéki politikus ügyvédje a helyszínre sietett.„Amint megtudunk valamit, tájékoztatni fogunk róla“ – mondta Kira Jarmyšová Navalnij jogi képviselője.

A negyvenhét éves Navalnij az orosz ellenzék legjelentősebb alakja volt. 2021 januárja óta raboskodott, miután visszatért Németországból, ahol idegméreggel való mérgezéséből lábadozott. 2020-ban lett rosszul egy Szibériából Moszkvából tartó repülőgépen. Először egy omszki kórházban kezelték, később szálították át a német fővárosban, ahol aztán hónapokon keresztül lábadozott.

Tavaly decemberben tűnt el váratlanul napokra abból a börtönből ahol töltötte büntetését. 3 héttel később jelentették be, hogy egy északi sarkkörhöz közeli börtönbe került, amely szinte teljesen el van szigetelve a külvilágtól. 74 éves koráig töltöttbe volna büntetését, mivel az eredetileg 3 és féléves büntetését különböző eljárások miatt bővítették. Az ellenzéki vezető többször kijelentette, hogy koholt vádak alapján ítélték el.

A hírt frissítjük.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban