Na hlavný obsah

Ficót bírálja az SaS, amiért változtatna az SIS igazgatójának kinevezésén

Az ellenzéki SaS bírálja Robert Fico kormányfőt Zuzana Čaputová államfővel kapcsolatos kijelentése miatt. A párt szerint Fico jelezte, hogy elveszi az államfőtől a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) igazgatójának kinevezési jogát, és a kormányra ruházza át.

Ficót bírálja az SaS, amiért változtatna az SIS igazgatójának kinevezésén
Foto: SITA/Brano Bibel

Az SaS szerint a kormányfő igyekszik konfliktust gerjeszteni az államfővel Pavol Gašpar SIS-igazgatói kinevezése kapcsán. „Fico azzal fenyegetőzik, hogy ha az államfő nem cselekszik elég gyorsan és a kormány érdekei szerint, tehát nem nevezi ki minél hamarabb Gašpart, akkor mentesíti őt ez alól a ‚teher‘ alól” – mondta a párt csütörtöki sajtótájékoztatóján Juraj Krúpa (SaS).

Szerinte Fico egyre inkább úgy viselkedik, mint annak idején Vladimír Mečiar kormányfő, aki összetűzésbe került Michal Kováč volt államfővel Ivan Lexa volt SIS-igazgató kinevezése ügyében. Krúpa emlékeztetett, hogy miután Kováč elutasította Lexa kinevezését, Mečiar törvénymódosítást erőszakolt ki.

Mária Kolíková (SaS) hozzátette, az államfőnek joga van eldönteni, alkalmas-e valaki arra, hogy az SIS-t a küldetésének megfelelően vezesse.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban