Na hlavný obsah

A miniszterelnök aláírta a büntetőjogi törvényt, és levelet írt az államfőnek

Robert Fico kormányfő szerdán aláírta a Büntető törvénykönvy módosítását, amelyet ezt követően eljuttattak az elnöki hivatalba. A miniszterelnök ezzel egyidejűleg levelet küldött Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek, amelyben kitér az elévülési idő módosításának lehetőségére.

A miniszterelnök aláírta a büntetőjogi törvényt, és levelet írt az államfőnek
Foto: SITA/Diana Černak

„Teljes mértékben tiszteletben tartom az Ön alkotmányos jogát, hogy a jóváhagyott törvény kézhezvételétől számított 15 napon belül a törvényt észrevételekkel visszaküldje a parlamentnek. Amennyiben úgy dönt, hogy élni kíván vele, szeretnék konkrét jogalkotási megoldást javasolni az erőszakos bűncselekmények elévülési idejének hosszára vonatkozóan“ – áll Fico levelében.

Ha az elnök a Fico által javasolt megjegyzésekkel együtt nyújtja be a büntetőjogi törvényt, a kormány azt fogja javasolni a képviselőknek, hogy a visszaküldött törvényről szóló újbóli szavazás során fogadják el. „Amennyiben a javasolt megjegyzéseken túlmenően változtatnának, a kormány a közeljövőben a parlamenttel együttműködve más jogalkotási megoldást fog találni az erőszakos bűncselekmények elévülési idejének hosszára“ – magyarázta a miniszterelnök.

Kitért arra is, hogy az erőszakos bűncselekmények elévülési idejének hossza „a kormány számára kizárólag szakmai jellegű téma, és nem képezi a büntető törvénykönyv elfogadott módosításának lényegét“.

Szerdán az államfő szóvivője közölte: Zuzana Čaputová köztársasági elnök a hét végéig tájékoztat a Büntető törvénykönyv módosításával kapcsolatos további lépéseiről.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban