Na hlavný obsah

Pavol Gašpar igazságügyi államtitkár lesz a SIS igazgatója

Pavol Gašpar igazságügyi államtitkár lesz a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) igazgatója, szerdai ülésén a kormány jóváhagyta a jelölését.

Pavol Gašpar igazságügyi államtitkár lesz a SIS igazgatója
Foto: SITA//Milan Illík

Az SIS igazgatóját a kormány javaslata alapján az államfő nevezi ki.

Pavol Gašpar jogot végzett, korábban a rendőrségen és az igazságszolgáltatásban dolgozott, ügyvédi praxisa is van. Előzőleg az is felmerült, hogy az apja, Tibor Gašpar vezeti majd az SIS-t, ő jelenleg a Smer-SD parlamenti képviselője, korábban országos rendőrfőkapitány volt.

Jelenleg Tomáš Rulíšek az SIS megbízott igazgatója.

Az ellenzék nem ért egyet Pavol Gašpar kinevezésével. „Pavol Gašpar nem lehet a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) vezetője“ – állítja Mária Kolíková (SaS), az SIS ellenőrzésével foglalkozó parlamenti bizottság elnöke. Szerinte Gašpar nem felel meg a szakmai kritériumoknak, ráadásul bosszúálló személyiség, és csak Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök meghosszabbított karja lesz.

Az SaS ezért felszólította az államfőt, hogy ne nevezze ki őt az SIS élére. Kolíková szerint az, hogy egy olyan megvádolt képviselő fiát javasolja a kormány, „aki egy vadászházban bosszút hirdetett, már önmagában is diszkvalifikáló“.

Hasonló értelemben nyilatkozott a többi ellenzéki párt is. Az ellenzéki Progresszív Szlovákia (PS) szerint Pavol Gašpar kinevezése egyenértékű Ivan Lexa megbízásával, akit a Mečiar-kormány helyezett a Szlovák Információs Szolgálat élére. A Slovensko mozgalom képviselője, Grendel Gábor pedig a jelöléssel összefüggésben a biztonsági erőink jó hírnevével való hazardírozásról beszélt.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban