Na hlavný obsah

Találkozó a határ menti térségek jogharmonizációja érdekében

Műhelymunka keretében találkoztak a térség polgármesterei az Ister – Granum EGTC és az Interreg - határon átnyúló együttműködési program irányító hatóságának képviselői Esztergomban, hogy megvitassák, milyen jogharmonizációs lépések szükségesek ahhoz, hogy a határ mentén élők mindennapjait megkönnyítsék, a magyarországi és szlovákiai oldalon egyaránt.

Találkozó a határ menti térségek jogharmonizációja érdekében
Párkányt és Esztergomt összekötő Mária Valéria híd Foto: SITA/Martin Havran

Az új, brüsszeli kezdeményezés a jogi akadálymentesítést jelenti a határ menti régiókban. Párkány esetében például az a cél, hogy sürgős beavatkozás esetén át tudjon jönni és menni a Mária Valéria hídon a mentő. Vagy hogy az esztergomi Vaszary Kolos kórházban is azonnal tudják fogadni a szlovákiai oldalról a pácienseket komolyabb esetekben, mert a Párkányhoz legközelebb lévő kórház csak Érsekújvárott, Léván, Nyitrán, Ipolyságon található.

Továbbá komoly tűzesetkor (például a 12 emeletes bérház közelmúltbeli égése idején) azonnal bevethető legyen a speciális technika Esztergomból vagy akár Tatabányáról is. A jogszabályegyesítés olyan helyzetekben is segítene, amikor egy őstermelő a túloldali piacokon árulná a termékeit. Egyelőre a jogharmonizációs folyamat kezdetén tartanak.

(ujszo.com)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Régió rovatban