Na hlavný obsah

Lengyelországban Tusk felvetette az előrehozott választások lehetőségét, ha az elnök beavatkozik a kormányzásba

A decemberben hivatalba lépett Donald Tusk lengyel miniszterelnök csütörtökön felvetette az előrehozott parlamenti választások megtartásának lehetőségét, ha Andrzej Duda elnök beavatkozik a kormányzásba.

Lengyelországban Tusk felvetette az előrehozott választások lehetőségét, ha az elnök beavatkozik a kormányzásba
Andrzej Duda (b) Lengyelország államfője és Donald Tusk lengyel miniszterelnök. Foto: SITA/AP/Czarek Sokolowski

Duda szerdán írta alá az állami költségvetésről szóló törvényt, amelyet korábban a lengyel parlament is jóváhagyott, azt azonban meg is támadta az alkotmánybíróságon.

Az AFP ismertette, hogy bár az állami költségvetés tervezetét a parlament elsöprő többséggel hagyta jóvá, a plenáris ülésről hiányzott az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) pártjának két képviselője, akiknek a parlamenti mandátumát büntetőjogi felelősségre vonás miatt megvonták.

Duda kijelentette, hogy minden olyan jogszabályt, amelyet a parlament a két képviselő távollétében fogad el, az alkotmánybírósághoz küld felülvizsgálatra.

Tusk szerint „teljesen elfogadhatatlan“, hogy Duda az említett képviselők érdekeit a nemzet érdekei elé helyezte, a parlament elnöke pedig „zsarolásnak“ nevezte az államfő nyilatkozatát a jogszabály megtámadásáról.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban