Na hlavný obsah

Kristersson szerint nem tárgyalnak Orbánnal a NATO-csatlakozásról

Nem lesz szó a NATO-ról Ulf Kristersson svéd miniszterelnök és Orbán Viktor magyar kormányfő informális találkozóján, amely az Európai Unió Brüsszelben zajló csúcstalálkozójának margóján valósul meg. A hvg.hu szerint Kristersson ezt a Dagens Nyheter napilapnak nyilatkozta Brüsszelbe indulása előtt.

Kristersson szerint nem tárgyalnak Orbánnal a NATO-csatlakozásról
Ulf Kristersson, svéd miniszterelnök. Foto: SITA/AP

„Minél gyorsabban dönt Magyarország a ratifikációról, annál gyorsabban tudunk majd olyan dolgokról beszélni, amelyeket csak akkor lehet megvitatni, ha Svédország is NATO-tag. A Gripen vadászgépek kérdése fontos téma, egy régóta tartó együttműködés, amelyet tovább lehet fejleszteni, ha Svédország is csatlakozik a NATO-hoz“ – mondta a svéd miniszterelnök.

Törökország januárban ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását, így Magyarország maradt az utolsó tagország, amely még nem döntött a kérdésben – emlékeztetett a hvg.hu. Orbán Viktor ezt követően közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, felszólítja a parlamentet, hogy az első adandó alkalommal ratifikálja Svédország csatlakozását. Kristersson azt nem árulta el, hogy a magyar parlament általi ratifikáció előtt vagy után látogat-e Budapestre.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban