Na hlavný obsah

Szijjártó szerint Orbán és Zelenszkij találkozójáig még hosszú az út

A magyar-ukrán csúcstalálkozónak csak akkor lesz értelme, ha a kétoldalú kapcsolatokat új dimenzióba tudja emelni. Azonban még sok munka vár mindkét félre, hogy egy ilyen találkozó létrejöjjön.

Szijjártó szerint Orbán és Zelenszkij találkozójáig még hosszú az út
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetõje (j) sajtótájékoztatót tart megbeszélésük után Ungváron 2024. január 29-én. Foto: MTI/Nemes János

„Hétfőn fontos lépéseket tettünk. Az elkövetkező napokban és hetekben a kormányközi oktatási munkacsoportnak kell elvégeznie azt a munkát, amely lehetővé teszi, hogy a kárpátaljai magyarok visszanyerjék azokat a jogokat, amelyek 2015-ig megillették őket“ – magyarázta Szijjártó.

„Azon dolgozunk, hogy a két országot összekötő infrastruktúra fejlesztése sikeres legyen, hogy a határ menti térség közlekedésfejlesztését meg tudjuk valósítani. Mindezen tervek teljes körű megvalósítása új dimenziót, új korszakot jelenthet. És ha ez megvan, akkor lesz értelme arról beszélni, hogy hogyan és mikor tartsunk magas szintű találkozót“ – tette hozzá a magyar diplomácia vezetője.

Szijjártó hétfőn Ungváron találkozott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, amelyen jelen volt Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője is. „Érdeklődve várjuk a magyar miniszterelnök és az ukrán elnök találkozóját. Ma egy nagyon erős lépést tettünk ennek érdekében“ – mondta Jermak.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban