Na hlavný obsah

Betlér és az Andrássyak – interjú Barczi Gyula művészettörténésszel

Az Andrássyak, mint az arisztokrata családok közül többen is, történetüket a magyar államalapítás idejére vezetik vissza. A legenda szerint Andorás, az Andrássyak őse részt vett az I. István megkoronázása alkalmából szervezett lovagi tornán.

Betlér és az Andrássyak – interjú Barczi Gyula művészettörténésszel

Az első Andrássy, akiről biztosan állíthatjuk, hogy a család tagja volt, egy székely nemes, Andrássy Márton, aki politikai okokból menekülni kényszerült Erdélyből. Fiát, Pétert, a bécsi udvari tanács Krasznahorka várának kapitányává nevezte ki, a többi pedig már, ahogy mondani szokás, történelem.

Betlér és az Andrássyak címmel még 2022-ben jelent meg Budapesten egy kiváló kötet, amely a nemzeti történelem évszázadai során az egyik legjelentősebb szerepet betöltő nemesi család, az Andrássyak sorsát, és a később két ágra szakadt család idősebbik, betléri ágának nyári rezidenciájaként működő betléri Andrássy-kastélyt és a benne működő kastélymúzeumot mutatja be.

A hétfői Nappaliban Jakubecz László beszélgetett a kötet társszerzőjével, a pozsonyi SOGA Aukciós-ház vezetőjével, Barczi Gyula művészettörténésszel, aki több éven át tevékenykedett a Betléri Kastélymúzeum, valamint a Krasznahorkai Vármúzeum igazgatójaként.  

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Nappali rovatban