Na hlavný obsah

Reális az egyházszakadás lehetősége a pápa új iránymutatása miatt

Egy december közepén keltezett új vatikáni iránymutatás szerint a papok megáldhatják a szabálytalan helyzetű párokat, a nem házasságban élőket, korábban elváltakat és a homoszexuális párokat.

Reális az egyházszakadás lehetősége a pápa új iránymutatása miatt
Foto: SITA/AP

„Nem lehetünk olyan bírák akik csak tagadnak, elutasítanak és kizárnak“ –  ezt Ferenc pápa válaszolta még tavaly októberben bíborosainak amikor azok magyarázatot vártak a pápától arra a kijelentésére, mely szerint egyedi esetekben a papok akár áldást is adhatnak az azonosnemű pároknak.

Aztán december közepén egy új vatikáni iránymutatás engedélyt adott az azonos nemű párok megáldására. A Fiducia supplicans című nyilatkozat viszont nem csak a melegeknek hanem az úgymond „párként szabálytalan helyzetűek“ megáldhatóságát is jóváhagyta vagyis az elváltak és a házasságon kívül élő párok megáldását is.

A dokumentum azonban különbséget tesz a rituális, liturgikus és spontán áldások között, mégis az egyházon belül és a hívők körében is a leginkább az azonosnemű párokkal kapcsolatos részlet okoz feszültséget.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban