Na hlavný obsah

Nyilvánosságra hozták az Epstein-dokumentumok egy részét

Egy New York-i bíróság szerdán megkezdte a titkosítás alól feloldott dokumentumok kiadását Jeffrey Epstein, a kiskorú lányok szexuális zaklatásával vádolt amerikai üzletember ügyében, aki 2019-ben börtöncellájában öngyilkosságot követett el.

Jeffrey Epstein
Foto: TASR/AP

Az eredetileg nem nyilvános, mintegy 1000 oldalas dossziéban Bill Clinton és Donald Trump korábbi amerikai elnökök, valamint András brit herceg neve is szerepel. Az ügyben azonban Clintont és Trumpot semmiféle vétséggel nem vádolták meg.

A dokumentumok egy 2015-ben az amerikai Virginia Guiffre által Epstein volt barátnője, Ghislaine Maxwell ellen indított per részét képezik, akit 20 évre ítéltek, mert segített Epsteinnek kiskorú lányok toborzásában és szexuális zaklatásában. Az ügyben, amely állítólag Epstein és Maxwell ingatlanjaiban történt, érintett volt András brit herceg is, akit Giuffre perelt be.

Bár peren kívüli pénzügyi megegyezés született, és András herceg tagadta a vádakat, a brit királynő visszaadta az összes tiszteletbeli katonai rangját, és az Epsteinnel való barátsága körüli botrány miatt 2019-ben megfosztották királyi családtagságából származó valamennyi kötelezettségétől.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban