Na hlavný obsah

Maine állam kizárta Trump indulását a republikánus előválasztáson

Az amerikai Maine állam csütörtökön kizárta Donald Trump korábbi elnök indulását a republikánus párt elnökjelölti előválasztásán. A döntést Maine állam vezető választási tisztviselője jelentette be.

Maine állam kizárta Trump indulását a republikánus előválasztáson
Donald Trump Foto: TASR/AP

Shenna Bellows szerint Trump „nem jogosult“ részt venni az előválasztáson ebben az államban, mert a 2021. január 6-i amerikai kongresszus elleni támadás „a leköszönő elnök utasítására, tudtával és támogatásával történt“.

Maine ezzel csatlakozott Colorado államhoz, amely a hónap elején szintén kizárta Trumpot a republikánus előválasztásból. Eközben a HVG péntek reggel azt írta, Donald Trump mégis szerepelni fog Colorado állam republikánus előválasztási szavazólapján, miután a republikánus párt helyi szervezete fellebbezést nyújtott be a szövetségi legfelsőbb bíróságon. Ezt Colorado közigazgatásának vezetője közölte.

A maine-i döntés az amerikai alkotmány 14. kiegészítésére hivatkozik, amely megtiltja, hogy bárki tisztséget töltsön be, aki korábban felesküdött az ország védelmére, de később lázadást követett el.

Trump kampányszóvivője közölte, hogy fellebbezni fognak a döntés ellen.

(TASR, HVG)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban