Na hlavný obsah

Az EU folyósította a befagyasztott segély első részletét Lengyelországnak

Az Európai Bizottság ötmilliárd eurót folyósított Lengyelországnak, amely a járvány utáni újjáépítésére szánt pénzeszközök első részlete és amelyeket Brüsszel a jogállamiság aláásásával kapcsolatos aggodalmak miatt felfüggesztett. Erről csütörtökön számolt be a PAP lengyel hírügynökség.

Az EU folyósította a befagyasztott segély első részletét Lengyelországnak
Donald Tusk Foto: TASR/AP

Donald Tusk lengyel miniszterelnök új kabinetje, amelyet a korábbi ellenzéki pártok közösen alakítottak, december 13-án vette át a kormányzást. Tusk már hivatalba lépése előtt megígérte, hogy lépéseket tesz a források felszabadítására, valamint a Brüsszel és Varsó között az előző, Jog és Igazságosság pártjának kormánya alatt fennálló nézeteltérések leküzdésére.

Két nappal Tusk kabinetjének hivatalba lépése után Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy Lengyelország az év végéig megkapja az első ötmilliárdot a befagyasztott támogatásból. Ezt az összeget az energetikai átállási projektekre szánják.

Lengyelország várhatóan összesen 23,9 milliárd euró támogatást és 11,5 milliárd euró kölcsönt kap a járvány utáni segély részeként.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban