Na hlavný obsah

Budapestre érkezett a török államfő

Magyarország és Törökország eddig nem látott energetikai együttműködésbe kezd.

Budapestre érkezett a török államfő
Foto: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Recep Tayyip Erdogan a Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülésére érkezett a magyar fővárosba. A látogatás másik oka: 100 éve történt a magyar-török diplomáciai kapcsolatok felvétele.

Novák Katalin magyar államfő a török kollágájával folytatott megbeszélésen hangsúlyozta, hogy Törökország kulcsország Magyarország számára az illegális migráció feltartóztatása, az energiabiztonság, az ukrajnai háború, valamint a közel-keleti konfliktus tekintetében is. A NATO kapcsán a két államfő Észak-Atlanti Szövetség keleti szárnyának kihívásairól, illetve bővítésének nehézségeiről is egyeztetett.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a látogatás kapcsán bejelentette: Magyarország és Törökország minden eddiginél szélesebb körű energetikai együttműködésbe kezd egy friss megállapodás alapján, amelynek nyomán jövő évtől megindulhat a törökországi földgáz vásárlása.

Közölte azt is, hogy a legnagyobb magyar és török vasútépítő vállalat is szövetségre lép. A miniszter hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan aláírják a megállapodást a kiemelt stratégiai partnerségről.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban