Na hlavný obsah

Hidat adtak át Ipolyvarbó és Őrhalom között

Új Ipoly-hidat adtak át Magyarország és Szlovákia között, az egyik oldalon Őrhalomnál, a másikon pedig Ipolyvarbónál, ami megkönnyíti a határ menti közösségek életét, és a gazdaságfejlesztés szempontjából is fontos.

Hidat adtak át Ipolyvarbó és Őrhalom között
Ipolyvarbó, 2023. december 1. Az Õrhalom és Ipolyvarbó között megépült új Ipoly-híd a felvidéki Ipolyvarbón az átadás napján, 2023. december 1-jén. MTI/Komka Péter Foto: MTI

Szijjártó Péter az avatóünnepségen emlékeztetett rá, hogy 2010-ben még csak huszonkét határátkelési pont volt a két ország között, míg most a harminckilencediket adták át. Hangsúlyozta, hogy Magyarország és Szlovákia is stratégiai fontosságot tulajdonít határai törvényes átjárhatóságának.

Az új szlovák kormány felállása kapcsán kiemelte, hogy a megegyezést – amelynek alapján ez az új átkelő is elkészülhetett – ugyanezzel az összetételű kormánnyal írták alá 2014-ben. Rámutatott, hogy méltatlan állapotot számoltak fel, ugyanis Ipolyvarbó és Őrhalom között legalább fél órát kellett autózni, 23-24 kilométert kerülve, és ez most pár percre, néhány száz méterre csökkent.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban