Na hlavný obsah

A Szlovák Gázipar felkészül az Ukrajnán keresztüli orosz gázszállítás esetleges leallítására

A Szlovák Gázipar felkészül annak lehetőségére, hogy Oroszország leállítja az Ukrajnán keresztül történő gázszállítást. Az erről szóló tranzit szerződés 2024 végén járna le, amennyiben pedig ezzel együtt leáll a gázszállítás, Szlovákia más forrásokból fogja azt beszerezni.

A Szlovák Gázipar felkészül az Ukrajnán keresztüli orosz gázszállítás esetleges leallítására
Foto: TASR / AP

A Szlovák Külpolitikai Társaság által szervezett Közép-Európai Energiakonferencia során Miroslav Kulla, a Szlovák Gázipar azóta leváltott igazgatója szólalt fel az ügyben, szerinte ugyanis nagy esélye van, hogy Ukrajna nem hosszabbítja meg a szállítási szerződést Oroszországgal, ez pedig az európai irányú tranzit leállásához vezet majd.

Ezt erősíti meg a Naftogaz, ukrán gázipari vállalat igazgatója, Olekszij Csernisov egy korábbi nyilatkozata is, mely szerint 2025-től a megtámadott ország nem kívája fenntartani a gázszállításról szóló megállapodását a támadó féllel. Kulla nyilatkozata szerint mindkét eshetőségre felkészültek, és már most van elegendő tartalék gáz Szlovákia számára a következő télre.

A korábbi igazgatót még Karel Hirman volt gazdasági miniszter nevezte ki november 23.-a óta azonban Vojtech Ferencz tölti be a tisztséget, akit a tárca új vezetője, Denisa Saková nevezett ki.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban