Na hlavný obsah

Az EB jóváhagyta Magyarország felülvizsgált helyreállítási tervét és a befagyasztott pénzeszközök egy részének felszabadítását

Magyarország megkapja a zárolt pénzek egy részét Brüsszeltől, mivel az Európai Bizottság csütörtökön jóváhagyta Magyarország módosított helyreállítási tervét. Már a jövő év első hónapjaiban 460 millió euró érkezhet Budapestre.

Az EB jóváhagyta Magyarország felülvizsgált helyreállítási tervét és a befagyasztott pénzeszközök egy részének felszabadítását
Foto: TASR

Az EB döntése megnyitja az utat az első brüsszeli kifizetés előtt a helyreállítási alapból. Az Európai Unió intézményei jogállamisági és korrupciós aggályok miatt fagyasztották be a Magyarországnak szánt pénzek folyósítását. A pénz többi része mindaddig befagyasztva marad, amíg az Orbán-kormány nem teljesíti a szükséges feltételeket.

Ha azonban az uniós pénzügyminiszterek tanácsa december eleji ülésén jóváhagyja a bővített programot, akkor Magyarország a jövő év folyamán két részletben 920 millió eurós előleget kaphat. Ehhez Budapestnek nem kell további feltételeket teljesítenie.

Magyarországnak négy év alatt 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást kellene kapnia az EU világjárvány miatt létrehozott helyreállítási alapjából.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban