Na hlavný obsah

Katar szerint pénteken hét órakor kezdődhet a Hamász túszainak szabadon bocsájtása

Katari források szerint a közvetítésükkel létrejövő túszcsere Izrael és a Hamász között péntek reggel hét órakor veszi kezdetét. Az eredetileg csütörtökre megbeszélt megegyezés értelmében legalább 50 izraeli túszt engednek szabadon, elsősorban nőket és 19 év alattiakat, cserébe pedig 150 Izraelben fogvatartott palesztin térhet haza, akik szintén többnyire fiatalkorúak.

Katar szerint pénteken hét órakor kezdődhet a Hamász túszainak szabadon bocsájtása
Foto: SITA/AP

A megegyezés részét képezi egy négy napos tűzszünet is, melynek megkezdését szintén máról holnapra helyezték át. Tzaji Hanegbi izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó nyilatkozata során nem tért ki a halasztás okára, azt azonban elmondta, hogy a tűzszünet feltételei még kidolgozás alatt állnak.

A jelenlegi információk szerint a tűzszünet mellett lehetővé teszik majd nagyobb mennyiségű humanitárius segély és üzemanyag beérkezését is a Gázai övezetbe, emellett pedig Izrael minden további 10 túsz szabadon engedéséért egy nappal meghosszabbítaná a tűzszünetet.

Eközben a Gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy felfüggesztik együttműködésüket a WHO-val mivel az izraeli hadsereg letartóztatta az Al-Sifa kórház igazgatóját.

(tasr, Al Jazeera, BBC)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban