Na hlavný obsah

Terrorista államnak nevezte Izraelt Erdogan

A parlamentben elmondott beszédében Recep Tayyip Erdogan népirtásnak nevezte a gázai háborút, és aláhúzta: Törökország nemzetközi szinten is lépéseket tesz, hogy véget vessen az atrocitásoknak, valamint azon lesz, hogy terroristának minősítsék az izraeli telepeseket is.

Terrorista államnak nevezte Izraelt Erdogan
Recep Tayyip Erdogan Foto: SITA/AP

Egyúttal felszólította Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, közölje, rendelkezik-e a zsidó állam nukleáris fegyverrel, valamint „bukott embernek” minősítette Netanjahut. Emellett azzal vádolta Izraelt, hogy „az emberiség történelmének legaljasabb támadását” követte el a palesztinok ellen, mégpedig a nyugati országok „feltétel nélküli támogatásával”, és kijelentette: az izraeli vezetőknek a hágai bíróságon a helyük.

Az elnök az Izrael és a palesztinok közötti konfliktust a keresztény és az iszlám világ közötti háborúhoz is hasonlította. A Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamásszal kapcsolatban Erdogan megismételte korábbi álláspontját, mely szerint a csoportot egy, a palesztin nép által demokratikusan megválasztott politikai pártnak tartja, mely „védi a palesztinok földjét, becsületét és életét”.

(mti, tasr, ujszo)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban