Na hlavný obsah

A tallini filmfesztiválon mutatják be a magyar-szlovák koprodukcióban készült Kálmán-napot

November 10-én lesz a Tallinn Black Nights Nemzetközi Filmfesztiválon Hajdu Szabolcs új filmjének világpremierje. A Kálmán-napot a Critics´s Picks szekcióban mutatják be. A film magyar-szlovák-amerikai koprodukcióban készült, szlovákiai producere Prikler Mátyás.

A tallini filmfesztiválon mutatják be a magyar-szlovák koprodukcióban készült Kálmán-napot
Foto: MPhilms

Hajdu Szabolcs az egyik legismertebb magyar film- és színházi rendező és szerző. Filmjeit nemzetközi fesztiválokon mutatták be Cannes-ban, Berlinben és Torontóban. A Kálmán-nap a tizedik egész estés játékfilmje, amely azonos című drámája alapján készült. Az Ernelláék Farkaséknál című filmjét, amely szintén egy színdarab alapján készült, díjazták a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon, megkapta a legjobb film és a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat. A Fehér tenyér és a Bibliothéque Pascal című filmjeit Magyarország Oscar-díjra jelölte. Hajdu Szabolcsot idén tavassza Prikler Mátyás Hatalom című filmjében láthatták a nézők, amelyben egy nyomozót alakított. A Kálmán-napnak is ő az egyik főszereplője.

A Kálmán-nap az élet azon szakaszáról szól, amikor a szereplők tudatosítják, hogy az élet már semmi újat nem tartogat számukra. A kapcsolatok megcsontosodtak, az öröm forrása nem változik. Nincs meglepetés, nincs kockázat, az egyedüli, amit tehetnek, hogy őrzik azt, ami van, mert az újrakezdéshez nincs sem energiájuk, sem idejük. Egy napos, tavaszi napon két, a negyvenes éveiben járó ember, Levente (Szabó Domokos) és Zita (Földeáki Nóra) Kálmán (Hajdu Szabolcs) és Olga (Tóth Orsolya) házába érkeznek, hogy megünnepeljék Kálmán névnapját. Hátsó szándékuk van: Kálmán állandó lakhelyére szeretnék bejelenteni gyerekeiket, hogy a környéken levő jobb iskolát látogathassák. Váratlanul a nemrég megözvegyült Imre (Gelányi Imre), a gondnok is csatlakozik az ünneplőkhöz. Ahogy telik az idő, úgy törnek a felszínre a különböző sérelmek, frusztrációk és vágyak. A végén kiderül, hogy gyerekek bejelentése Kálmán címére a legkisebb közös probléma.

„Az utóbbi időben tudatosítottam, hogy nincs túl sok mintázata az emberi kapcsolatoknak és viselkedésnek. Mindannyian ugyanazt a koreográfiát táncoljuk. Csak néhány alapvető dolog van, amely meghatározza férfi és nő kapcsolatát, vagy a szakmai kapcsolatokat. Természetesen, végtelen számú árnyalat és nüánsz létezik, amelyek jellemzik identitásunkat. A Kálmán-nap nagyszerű lehetőség ezek vizsgálatára, de el is lehet veszni bennük. A szereplők középkorú párok, akik hétköznapi problémákkal küzdenek, amelyek leküzdhetetlennek tűnnek. A tehetetlenség érzése ingerültséghez, kétségbeeséshez vezet, ami párkapcsolati válságba torkollik. A Kálmán-nap az intimitás és a szexualitás hiányából fakadó feszültségről és morális dilemmáról szól. A történet látszólag egyszerű és hétköznapi, de az apró részletek teszik lenyűgözővé. Szilárd meggyőződésem, hogy ezek a jelentéktelennek tűnő részletek támpontot és a végén talán érzelmi vigaszt nyújtanak a közönségnek,” mondja a film rendezője, Hajdu Szabolcs.

A Kálmán-nap szlovákiai producere Prikler Mátyás, az MPhilms vezetője, létrejöttét a szlovák Audiovizuális Alap támogatta. 2024 első felében kerül a szlovákiai mozikba, forgalmazója a Filmtopia.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Kultúra | Tudomány rovatban