Na hlavný obsah

Fico nem támogatja az Ukrajnának nyújtandó a katonai segélyt

Robert Fico az EU-csúcstalálkozó előtt kijelentette, hogy nem támogatja az Ukrajnának nyújtandó katonai segélyt - írja a Denník N. "Egy év után az oroszok több területi nyereséggel rendelkeznek, mint Ukrajna. Akkor magyarázzák meg nekem, mi lesz egy év múlva. Hiszen láthatjuk, hogy nincs katonai megoldás" - mondta a parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottságában.

Fico nem támogatja az Ukrajnának nyújtandó a katonai segélyt
Robert Fico Foto: SITA

A szlovák hadseregnek szerinte a saját lőszer- és fegyverkészleteire kell gondolnia. Azt is elmondta, hogy addig nem szavazna meg semmilyen szankciót Oroszország ellen, amíg nincs elemzése arról, hogy azok miből állnak és milyen hatásuk lehet. Ukrajnának humanitárius és polgári okokból segítene. Elmondta, hogy szerinte az EU-csúcson nem várhatóak jelentős nyilatkozatok.

Az ellenzék felhívta Robert Fico figyelmét arra, hogy az Európai Parlament által elfogadandó állásfoglalás „mindenoldalú segítségnyújtást“ említ, tehát magában foglalja a katonai segítséget is. Michal Šimečka szerint ez az állásfoglalás kötelező érvényű, így ha Fico az uniós tárgyalásokon elutasítja a katonai segítséget, akkor meg kell magyaráznia álláspontját.

(Denník N)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban